16 Şubat 2012 Perşembe

Koyun

Uykuya dalmak  için koyunlardan yardım alanlarınız vardır belki aranızda. Ben daha önce tanımadım böyle birini ancak nasıl olmuşsa dünya genelinde uykuya dalmanın sembolü haline gelmiş bir sahnedir bu. Baş roldeki koyun yemyeşil bir çayırda, lacivertin içinden ışık saçan parlak birkaç yıldız ve gülümseyen bir hilal altında başarılı şekilde atlar çitten her seferinde..

Koyun faydalı hayvandır. Keseriz etini yeriz, yavrusunu keser yeriz, postunu alır kullanırız, sütünü sağar içeriz. Gıkı çıkmaz hayvanın. Bir günden bir güne çıkıp da itiraz etmişliği var mıdır sisteme? Çünkü bilir ki çobanı ona az veya çok, bir şekilde yaşamasına yetecek kadar ot verir, su verir. Evcildir, sakindir, güzeldir, munistir koyun. Sürü psikolojisi hakimdir. Sorgulamazlar, emirlere uyar itaat ederler. Başlarında bir çoban, elinde bir kavalla yatar ağacın gölgesinde. Bir de köpeği vardır çobanın, sürüye yön verir. Kolay hayvandır koyun..

Yazıya başlarken uykuya dalmamıza yardım etmişti koyunlar, artık uyanmamıza yardım edecekler. Değiştirdim senaryoyu. Yazıyı ben yazıyorsam eğer istediğimi yaparım. İtirazın varsa sende yaz bişeyler; mantıklı veya saçma, gerçeklerini veya hayallerini, anılarını veya rüyalarını, yanlışlarını veya doğrularını. Hiç bir kaygıya kapılmadan paylaşmalısın, birilerine beğendirmek zorunda değilsin.

Şimdi oradan kalkıp;

- "Zorunda mıyım?!"
....
- "Zorunda mıyım?!" da diyebilirsin.

Tabiki zorunda değilsin. Ne düşünmek zorundasın, ne de düşünsen bile paylaşmak..

Yalnız şunu biliyorum ki koyun gibi insanlarla yaşamaktan kurtulmanın tek yolu, onları düşündürmekten, olanları sorgulamalarını sağlamaktan, gerçekleri göstermekten ve koyun değil insan olduklarını hatırlatmaktan geçiyor, yani uyandırmaktan.

Eğer sende sistemde yanlışlıklar olduğunu, bu bozuk düzenle her şeyin daha da kötüye gideceğini hissedebiliyorsan, susma, bişeyler yap!. Ses çıkarmazsan uyuyanlardan bir farkın kalmaz, koyunlarla koyun koyuna uyur gidersin..

Koyun hakkında yazdım, dediğim gibi beğenirsiniz beğenmezsiniz. Koyun bana bunları çağrıştırdı. Bu yazıyı okuyupta ulan bende biyerden başlayayım çevremdekileri uyandırmaya derseniz hemen elinizi taşın altına KOYUN.

Yok arkadaş bunlar lafügüzaf derseniz de KOYUN götüne rahvan gitsin.. Uykuya devam edin, belki de rüyanızda okyanus ötesinden bir çobanın kaval sesini duyar, hayatınıza da onun köpekleri yol verir..

Saygılar..


1 yorum:

  1. solmaz doğutürk16 Şubat 2012 17:48

    Akrep gibisin kardeşim,
    korkak bir karanlık içindesin akrep gibi.
    Serçe gibisin kardeşim,
    serçenin telaşı içindesin.
    Midye gibisin kardeşim,
    midye gibi kapalı, rahat.
    Ve sönmüş bir yanardağ ağzı gibi korkunçsun, kardeşim.
    Bir değil,
    beş değil,
    yüz milyonlarlasın maalesef.
    Koyun gibisin kardeşim,
    gocuklu celep kaldırınca sopasını
    sürüye katılıverirsin hemen
    ve âdeta mağrur, koşarsın salhaneye.
    Dünyanın en tuhaf mahlukusun yani,
    hani şu derya içre olup
    deryayı bilmiyen balıktan da tuhaf.
    Ve bu dünyada, bu zulüm
    senin sayende.
    Ve açsak, yorgunsak, alkan içindeysek eğer
    ve hâlâ şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak
    kabahat senin,
    — demeğe de dilim varmıyor ama —
    kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...