11 Şubat 2012 Cumartesi

Disko

Disko denilince eminim sizinde aklınıza gelen ilk şey küçük ayna parçalarıyla kaplanmış parlak, dönen bir toptur. Toptaki aynalara doğrultulmuş renkli spot ışıkları etrafta küçük serseri yansımalar oluşturur. Bazılarına Okan Bayülgen'i, bazılarına da Shantel'in 2007 yılında çıkardığı Disko Partizani albümünde yer alan şarkıyı çağrıştırabilir. Belkide başka şeyleri.

Türkiye'de ilk diskoyu açan adam Tevfik Dölen, namı diğer Tefo. Tefo memlekete diskoyu yada diskotek'i 1964 yılında getirmiş. Diskotek plak dolabı anlamına gelmekteymiş.




Diskolar hayatımıza tabiki batı medeniyetlerinden etkilenerek girmiş. O zamanlar eşarpların bağlanış şekillerinden tutun ayağımızdaki çorabın rengine kadar hayatımızı etkileyen Avrupa, şimdi de bize diskotekleri sunmuş.

Aslında diskolar Avrupa'da 1970 li yıllarda fazlasıyla parlamaya başlamış ve Donna Summer, Bee Gees ve Abba bu patlamada büyük rol oynamışlar.

Yine 1970'lerde John Travolta'nın oynadığı Cımartesi Gecesi Ateşi filmi insanların gözünde diskoların ilgi odağı olmasında katkı sağlamış. Filmin müziğini de Yine Bee Gees yapmış.



1980'ler da diskoların popülaritesi düşmeye başlamış (Herkesin bi popisi vardır tabi ama bi yere kadar). 80'ler ve 90'lar da disko farklı tarzlarda gelişerek elektro dans, punk ve tekno müzik türleri oluşmuş. Günümüz Türkiyesinde de Apaçiler mi bu rolü üstlenmektedir acaba?

Asıl disko'nun kafama takılmasının nedenine gelince. Ulan durup dururken ne alaka disko falan ne ayaksın sen derseniz, gazeteleri incelerken "Kışlada 'disko cezası' kalkıyor" başlıklı bi haber gözüme ilişti. Malum nisanda askeriz. Duyduğuma göre bu disko olayı sakat bir uygulama. Baya bi efsane anlatılır bunun üzerine. Bildiğiniz gibi disko askerde disiplin koğuşu anlamına gelmektedir. Kaldırılması bana göre isabetli olmuş. İnsan haklarını sapına kadar ihlal eden bu uygulama yerine şimdi, firar, emre itaatsizlik, nöbet talimatlarına uymamak suçlarını işleyen asker cezasını odada değil, çarşı iznini garnizonda geçirerek çekecek.

Yazının sonunu geçmiş dönemlerden, internette dikkatimi çeken disiplin koğuşuyla ilgili başlıklarla getirelim.

* Diskoda komalık olan asker öldü!
* Bir askerin disko çığlığı!
* Disko'dan son dehşet hikayesi!
* Diskoda ölen askerlerin hesabını kim verir?
...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...