28 Kasım 2014 Cuma

Farkında Olmadan

İnsanlığın enerjiye, dünyanın da yenilenebilir enerjiye ihtiyacı var. Dünyada güneş ve rüzgar kullanılarak önemli miktarda enerji üretimi yapılmakta ve her geçen gün bu yatırımların sayısı artmaktadır. İlk yatırım maliyetleri yüksek gibi görünse de maliyet hesabına katılmayan insan ve doğa'nın geleceği de düşünüldüğünde doğru olanın, temiz enerjiden alınabilecek maksimum verim için teşviklerin arttırılmasıdır. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengindir ve bir o kadar da fosil yakıtlı enerjiye hayran sorumsuz yöneticilere sahiptir. Kömürlü, doğalgazlı ve petrokoklu termik santraller, nükleer santraller ve doğayı katlederek vahşice yapılan HES'ler ülkenin dört bir yanını mahvetmek için birbirleriyle yarışmaktadır.

Yöneticilerin insan hayatını, dünyanın geleceğini görmezden gelerek sadece kasadaki sıfırların sayısını arttırmak uğruna yürüttükleri yanlış politikalar, başlarına gelecekleri öngöremeyerek tepkisiz halkın da farkında olmadan (!) desteklemesiyle yerküre dipsiz bir uçuruma sürüklenmektedir. Dünya kirli enerjiyi bırakırken biz inadına kirli yatırımlar yapıyoruz.

Rüzgar enerjisinden elektrik üretmeye yarayan rüzgar türbinlerinin sayısı giderek artmaktadır. Yurdumun güzel insanları da yeni yeni tanışmaya başladıkları rüzgar türbinlerini bir eğlence aracı olarak görerek farkında olmadan (!) zarar vermekteler.

Radyo da dinlediğim ve konum olarak nerede olduğunu bilemediğim mevzuda bahsi geçen rüzgar türbinleri her gün yaklaşık 100 evin elektrik ihtiyacını karşıladığı bilgisi veriliyordu. Türbinlerin maliyetinin yaklaşık bir buçuk milyon euro olduğu belirtilen haberde dünyada en çok karşılaşılan arıza sebebi üzerine düşen yıldırımlar olduğu ancak ülkemizde yeni bir arıza sebebinin peydahlandığı söyleniyordu. Rüzgar güllerinin bakımından sorumlu yetkili trajikomik olayı anlatırken yüzündeki acı gülümseme sesine yansıyordu..

Yol kenarındaki trafik levhalarına nişan almayı seven yurdum insanı olayı bir adım ileri taşıyarak iddiaya girdiği arkadaşlarıyla rüzgar gülünün pervanesine ateş etme yarışına girmiş ve bu durumu bağımlılık haline getirmişler. Silah ve tüfeklerle ateş ettikleri pervaneler zaman içerisinde kullanılamaz hale gelerek, her seferinde en az üç gün süren tamirata ihtiyaç duymakta ve bu geçen süre yaklaşık 20 bin liralık zarara neden olmaktaymış.

Şu ülkede hiç bir şeyin farkında olmadan yaşayan insanlarımız, farkında olmadan zarar verdikleri şeylere bir yenisini daha ekleyerek dünyaya yeni bir rüzgar türbini arıza sebebi kazandırmışlardır.

Elin adamı kayan yıldıza inerken biz dönen pervaneyi indiriyoruz farkında olmadan..








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...